De omgeving van Zwartsluis is per fiets of met een boot te verkennen. Zwartsluis ligt midden in de Kop van Overijssel

In de Kop van Overijssel ligt een weergaloos wiedengebied, met meren en verrassende kolkjes, langzaam dichtgroeiende sloten, rietlanden en geheimzinnige moerasbossen.
 
Een plek waar bijzondere vogels zich op hun gemak voelen en Natuurmonumenten actief werkt aan bescherming en uitbreiding, door zich bijvoorbeeld in te zetten voor de terugkeer van de otter. Als bezoeker is het een avontuurlijk gebied waar u op ontdekking kunt gaan per kano of per boot, maar waar u ook kunt genieten van de stilte tijdens een mooie wandeltocht.

Te zien in de Kop van Overijssel

Alle gebieden van Natuurmonumenten in De Kop van Overijssel in een notendop:

    •  Hoge Land van Vollenhove: Op een stuwwal in het landschap liggen verspreid gelegen bospercelen, een houtsingel en een weiland, vanwaar u goed zicht heeft op De Wieden, met de aangrenzende Weerribben.
    •  Nationaal Park Weerribben-Wieden: Een gebied met meren en verrassende kolkjes, langzaam dichtgroeiende sloten, rietlanden en geheimzinnige moerasbossen. Een plek vol activiteiten voor het hele gezin.
    • Zwarte Meer: Door de aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten een moerasgebied van internationale allure. In de riet- en graslanden kunt u ook zeldzame planten zoals de Kievitsbloem vinden.

(ontnomen van http://www.natuurmonumenten.nl/content/kop-van-overijssel-0)