Een paar dagen eropuit en geen zin om de doorsnee dingen te doen? Dan zijn de 'Avontuurlijke Trektochten door Noordwest- Overijssel' u op het lijf geschreven...

( genomineerd voor de toerismeprijs 1999 )
 
Afbeelding invoegen 
 
 
De 'vlet'
 
Als samensteller van deze unieke arrangementen bieden wij u namelijk een breed scala aan mogelijkheden waarbinnen u zelf uw keuzes kunt maken. Gedurende uw verblijf in 'de Kop van Overijssel' heeft u de beschikking over een stoere zeven-meter lange aluminium 'vlet' met comfortabele banken en rondzit , waarvan u zelf de trotse schipper bent.
De natuur en vroegere ambachten
 
Afbeelding invoegen
 
 
Op uw eigen gelegenheid en tempo bepaald u na een gedegen vaarinstructie de route en wat u wilt zien en beleven. U kiest voor één van de natuur- of cultuurroutes of voor een kennismaking met oorspronkelijke ambachten als binnenvisserij en rietteelt. Een luxe picknick op een stil weilandje of midden op het water zorgt voor ultiem genieten.

En na al dat 'buiten zijn' is het voortreffelijk rusten bij "de Weijsberg" die zorgt voor een gastvrij onthaal.

Uw Gastvrouw en gastheer Jennie en Richard van den Berg
 
Afbeelding invoegen
 

Overijssel wint Aanmoedigingsprijs Toerisme 1999

"Met creativiteit en samenwerking kom je ver", zegt Richard van den Berg in Zwartsluis. Dat blijkt uit het winnen van de aanmoedigingsprijs Toerisme 1999 voor 'Avontuurlijke Trektochten in Noordwest- Overijssel'. Van den Berg, één van de initiatief- nemers van het project, is er nog beduusd van. "Als je uit 67 inzendingen als tweede uit de bus komt, weet je dat het een goed project is."
"Een paar dagen eropuit en géén zin om de doorsnee dingen te doen? Dan zijn de Avontuurlijke Trektochten door Noordwest Overijssel u wellicht op het lijf geschreven.....". Zo begint de folder waarin de samensteller van een uniek vaararrangement in de Kop van Overijssel zijn product promoot. Vanaf juni dit jaar kunnen toeristen met een zespersoons aluminium 'vlet' varen over de wateren in de Kop. Ze kunnen aanmeren op bijzondere locaties en een bezoek brengen aan musea, Het tapijtmuseum in Genemuiden, de Kalkovens in Hasselt, de oudheidskamer in Vollenhove, bezoekerscentrum "de Wieden” in Sint-Jansklooster en de voormalige zuiderzeestadjes Vollenhove, Blokzijl en Zwartsluis.
Dit arrangement verdiende de aanmoedigingsprijs  in de nationale Toerisme Prijs: een initiatief van onder andere de ANWB, de VVV’s en het Nederlands Bureau voor Toerisme.

Bijzondere vaarervaring

"Het unieke van het vaararrangement zit 'm in de compleetheid van de "trektocht" Namelijk een uitgebreide vaarinstructie met deze speciaal ontwikkelde boot, de keuze aan natuurlijke routes, met aan boord een luxueus gevulde picknick mand. 
Gecombineerd met een overnachting in een 17e eeuws pand.

Varen in de kop van Overijssel

Zomaar wat belevenissen:

Lekker gemaakt door een artikel in het Peugeot blad arriveerden wij hier vrijdagavond om de nacht door te brengen in de schitterende "oude" keuken. Na een goede nachtrust en een fantastisch ontbijt gingen we zaterdagochtend ietwat nerveus richting boot. Na de haven uitgevaren te hebben doemde reeds na 200 meter de sluis op die we met veel souplesse doorgevaren zijn. De route volgde deze zaterdag door BeltSchutsloot,Wanneperveen en de Beulakerwijde weer terug,regen,wind en visnetten trotserend kwamen we aan het eind van de middag terug van een schitterende tocht. Meren,vogels en pittoreske dorpjes!schitterend.  De zondag via Dwarsgracht,Blokzijl en Vollenhove wederom schitterende natuur en deze dag meer zon. We hebben enorm genoten en gaan dit zeker vaker doen,beide dagen was de picknickmand goed gevuld en we voelden ons met een wijntje en een trijntje God in de kop van Overijssel.

Henri en Margot             

"Amsterdammned"

2 overnachtingen,2x ontbijt 2 dagen de boot en natuurlijk de picknickmand en dit alles vanuit Zwartsluis. Voor zoveel mysterie komen zelfs Amsterdammers hun dorp uit.Na een prima overnachting een riant ontbijt eerst een uur vaarinstructie door Weijsberg eigenaar Richard. Heel informatief en nuttig, na de les voeren we met z'n tween in een vlet van 7 meter voor het eerst de sluis in, uiteraard ging dit perfect.Het varen door de natuurgebieden is heel bijzonder en de goedgevulde picknickmand maakt de tocht compleet.Met lichte tegenzin gaan we terug naar Amsterdam maar nu zitten we nog na te genieten in de haven.

Agni en Herbert

Avontuurlijk vaararrangement bij Jennie en Richard

Na meer dan drie verrukkelijke dagen op de schitterende wateren rond Zwartsluis blijkt het moeilijk te kiezen wat het leukste was.........,het varen in een fijne alu vlet op de door Richard uitgezette tochten die je kennis lieten maken met de mooiste en idyllische plekjes, of de zeer hartelijke gastvrijheid van Jennie en Richard.

Voor de trektochten was aan alles gedacht,....zeer goede gevulde picknickmanden met allerlei lekkernijen en een koelbox met gekoelde dranken en altijd een lekkere fles wijn. Op het water was het dan altijd genieten om op elk moment van de dag op een mooi plekje het anker uit te gooien en aan boord lekker te eten en te drinken.

Voor het varen was er altijd gezorgd voor een lekker en overvloedig ontbijt, en na het varen werd in de avonduren onder het genot van een hapje en een drankje gezellig nagebabbeld.

Kortom we hebben enorm genoten van een prima vaararrangement met de overnachtingen in het "burgermeestershuis" een fijn schip met goed gevulde picknickmanden en de zeer gulle vrijheid van Richard en Jennie.

Crista en Leo

Beste Richard en Jennie,

We hebben ontzettend genoten van onze twee dagen varen in de Wieden. Wat een prachtig gebied en wat een leuke manier om het te ontdekken! En wat een heerlijkheden in de picknickmand. We hebben het al her en der rondverteld, hoewel je zoiets eigenlijk het liefst geheim wilt houden. Maar goed een aanrader voor iedereeen die er een weekendje tussenuit wil en niet de geijkte paden wil bewandelen/bevaren. Een prachtige boot, prachtig weer en hartelijke ontvangst hebben ons een fijn weekend bezorgd.

We hopen dat jullie nog een fijne en drukke zomer hebben. Wellicht tot volgend jaar!

Vriendelijke groeten van de "groep van de Valk"      

Rijmen en dichten.

De zon begon al op vrijdag voor ons te schijnen….
De angst voor slecht weer was al snel aan het verdwijnen

We gingen in de kop van Overijssel 2 volle dagen varen !
En lekker weer is dan altijd een mooi meegenomen accessoire

Onze kamers uitgezocht, ‘de keukenkamer’ en ‘de opkamer’ zijn 2 nachten voor ons
Helemaal terug in de tijd, lijken wel supersjieke ingerichte antieke salons

Vrijdagavond meteen vaarles van Richard gekregen
Alles enthousiast en super uitgelegd, is heel wat anders dan die asfaltwegen !

Kleuren van de lichten bij de sluizen, het vastleggen van de boeien en het toerental
Gôh wat hadden we er zin in, ons viertal !

Heerlijk geslapen en vol van een uitgebreid ontbijt in de Burgemeesterskamer
Troffen we in de vlet weer een hele voorraadkamer…..

Wat een weelde aan drank, eten en lekkernijen voor onderweg
Kunnen hier wel een hele maand mee blijven varen zeg

Overijssel, het varen, de Weijsberg, het weer, het zwemmen enz. alles krijgt een dikke 10 !
Ja, Richard en Jennie v.d. Berg, jullie zullen ons op zeker nog een keer gaan zien !!

Nogmaals superbedankt voor alles, wij hebben ons zo ‘thuis’ gevoeld
En met wat een welkomsweelde hebben jullie ons overspoeld……..

Groetjes uit het westen,
Cees, Linda, René & Marjolein
 
 
 
 
Avontuurlijke trektocht met een stoere motorvlet door De Kop Van Overijssel   
 
 
Naast alle mooi-weer ervaringen nu een kleingedeeltelijk ???? slecht-weer reisverslag.
 
's Morgens vertrokken we uit Zwartsluis met een paar drupjes regen en goede zin, maar voor de eerste sluis begon het te plenzen en met de wind van achteren was het zelfs onder de buiskap vochtig.
 
"Wat gaan we doen? terug of door?
 
We gaan verder, derde sloot stuurboord (rrrrrechts) invaren en immer "gera-deaus" het prachtige natuurgebied "de Wieden"in.
 
Na een uurtje is het droog, komt het zonnetje door en gaat de kap omlaag. Het is direct broeiend warm en een aantal steekvliegen hebben het op Marcel's sappige kuiten voorzien.
 
Genietend van het mooie Nederland en niemand anders in de buurt, hoezo overbevolkt!
 
Na de rijke en overheerlijke lunch besluiten we de Beulaker Wijde niet over te steken en dat is maar goed ook. Halverwege "Ronduite" zien we in het westen de eerste bliksemschicht en komt de vreemde paarsachtige lucht nabij. Dus'"vol gas"naareen schuilplaats onder de brug door naar het binnenwater en schuilen voor de bui.
 
De brugwachtster is hier zeer alert. We kunnen zonder de buiskap inte klappen de speciaal voor ons-op timing-geopende brug in een keer doorvaren en aanleggen, net voordat de bui in alle hevigheid losbarst.
 
Lekker knus zo met z'n tweeen onder de kap, waarin we zien dat de boot (voor ons gevoel) langzaam vollooopt met overvloedig regenwater.
 
Het onweer duurt gelukkig slechts kort en het weer klaart ziendeogen op, dus weer op weg, dit keer binnendoor via achteraf-slootjes weer naar huis, nagenietend van de borrelversnaperingen.
 
Oook de tweede dag is het weer prima en hebben we een mooie tocht gemaakt over de buiten en binnenwateren van Noord West Overijssel. Waarna bleek dat zowel wijzelf als het hele weeken met uitstekende cijfers geslaagd zijn.
 
Jennie en Richard, hartelijk bedankt.
 
Mieke & Marcel
 
 
(noot Richard: dit zijn toch wel echte die-hards)
 

Nu nog varen in Overijssel ?
 
Weer of geen weer.
We wilden even een paar dagen weg uit Brabant.
Ergens anders wandelen, fietsen of varen.....
We zochten en vonden onderdak bij Jennie en Richard in Zwartsluis.
Ook onze twee hondejes waren welkom.
De temperatuur was behaaglijk en de weersvooruitzichten redelijk.
De eerste avond werd gevuld met een aangename vaarinstructie.
En de lage Septemberzon gaf aan de volgende ochtend al een gouden glans.
Na een stevig ontbijt begonnen we aan onze eerste vaaroute.
Die ging via het Zwarte Water over het Zwarte meer langs Vollenhove, Blokzijl en via Giethoorn richting Beulakerwijde.
Daar al ronddobberend over het rustige water raakten we de koers kwijt (avontuurlijk niet ?)
Maar toch nog net op tijd vonden we een doorgang bij de schutsluis en via het Meppelerdiep konden we iets na 7 uur de haven van Zwartsluis binnenvaren.
De tweede dag kregen we gezelschap van een stevige wind en wat dreigende wolken, maar op ons bootje bleef het op een enkele druppel na, toch droog.
De Beulakerwijde zag er op deze dag heel anders uit, de golven gaven veel deining.
We koersten naar de rustige vaarwateren tussen rietvelden en weilanden, langs schapen, vogels en bloemen en opkomende herfstgeuren.
We meerden af bij een koffiehuis en we kochten verse paling langs de route.
Ook hebben we net als de eerste dag de picknicktafel gedekt met een heus tafelkleed.....
een gekookt eitje,peperkoek, vers fruit etc,etc.......de meegekregen proviand was grandioos.
 
IN ZO'N ACTIEVE VAKANTIE LIJKT EEN DAG WEL EEN WEEK AAN ONTSPANNING TE GEVEN!!!!!!!
 
Er is nog zoveel door ons niet gezien. Het is werkelijk voor herhaling vatbaar.
Richard en Jennie, wat ons betreft tot een volgende keer.
 
                                  En onze dank Loek en Liza
(en ook de groetjes van simba en flupke)


Verrassende boottocht in de Kop van Overijssel
 
Giethoorn zien en dan …. varen op De Wieden.
Wat was dat een verrassing om mee te maken. Zaterdags waren mijn vriendin en ik in Giethoorn op bezoek geweest. Een prachtig dorp met romantische huisjes en tuinen. Voor mij de eerste keer. Mijn vriendin komt uit deze omgeving. Een langgekoesterde wens "Giethoorn zien..” ging dus in vervulling. Maar na een tochtje in file door het dorp waar iedereen met veel plezier in bootjes en punters leek te varen was het vooruitzicht van een boottocht op een echte plas de volgende dag toch wel erg aantrekkelijk. Maar eerst nog een nachtje slapen in het appartement van De Weijsberg in Zwartsluis.
 
Ik hou van water. De Kager en Vinkeveense plassen ken ik goed als zeiler.  Maar de boottocht in een vlet op de Wieden was fantastisch. ’s Ochtends kregen we van docent Richard les in de "makkelijk in het gebruik” techniek van de boot en basiskennis voor het manoeuvreren als schipper van een 7-meter vlet. Na wat oefenen kregen we uiteindelijk zijn zegen om de tocht solo voort te zetten. Met een waterkaart en een paar tips stapte Richard aan wal en gingen wij de haven van Zwartsluis uit, direct rechtsaf door de sluis en  richting De Wieden. Het ging voortreffelijk. Niets is zo stoer als staande in een grote vlet (voor onze maatstaven was deze vlet heel groot) en met de helmstok in je hand door sloten en plassen te  varen terwijl een lichte bries door de haren speelt en de zon genadeloos op je armen blijft schijnen. Maar het uitzicht en de natuur rondom ons heen met vogels, waterlelies en waterdotters is schitterend en zo stil. Dit was echt relaxen, vooral voor degene die niet schippert. Dat deden we dus bij toerbeurt.
 
Rond 13.00 uur vonden we een keurig picknick plaatsje in het prachtige natuurgebied. Gezellig tussen andere boten genoten we van alles wat een Engel in onze mand had gestopt. Veel te veel natuurlijk. Maar  de uitdaging van een glaasje wijn durfden wij niet aan, want misschien geldt hier wel "glaasje op laat je varen..” . Maar je hoort ons  niet klagen.
 
Vijf uur later gingen we huiswaarts, een laatste proef op stuurmanskunst was nog even een spannend vooruitzicht. Het kleine plekje in de haven om aan te meren leek ’s ochends toch groter. Maar eind goed al goed. De vlet is heel makkelijk bestuurbaar. Bedankt Weijsberg voor dit leuke weekend.
 
Misschien tot ziens en vriendelijke groeten,
 

Margriet de Bokx
Linda van Rappard
Zaltbommel


(melodie: My Bonnie)

Mijn liefde die ligt op het water.
Zo’n vrijheid doe ik alles voor.
Maar ik krijg geen kans om te varen.
Ik zit de hele dag op kantoor, kantoor
‘k las toen in een folder, een trektocht
voor ’t hele gezin, gezin:
Uw bootje ligt voor dus
Scheept u zich maar lekker in.
 
(melodie: What shall we do)
In Overijssel een boottocht boeken.
Even lekker de boel opdoeken.
Laat m’n collega’s me maar zoeken.
Ik zoek het ruime sop op.
Nu ga ik m’n eigen tempo.
Tijd voor m’n kids zonder nintendo.
Zonder kroeg en zonder disco.
Ik zoek het ruime sop op.
 
(melodie: Hurray and up he rises)
Hoera, zo’n tocht is heerlijk.
Hoera, gezond en eerlijk
Hoera, ’t is onontbeerlijk
Leve Overijssel.
 
(melodie: My Bonnie)
We zijn bij de boer wezen kijken.
M’n kind’ren die riepen: Nou Moe?!
De melk die komt niet uit een pakje.
Nee heus het komt echt uit een koe, een koe.
Zo leer je vanalles, mijn vrouw
heeft paling gerookt, gerookt.
Mijn zoon die houd van fikkies.
Hij heeft een vuurtje gestookt.
 
(melodie: What shall we do)
Zo vullen wij dan vele uren.
Met ambachtelijke avonturen.
Mij ging het om het bootje huren.
Da’s nou mijn ontspanning.
Kijk nou uit toch! Daar komt een fuut aan!
Die brug, kan ik daar wel onderdoor gaan?
Krak! Oh jé, die fuik zag ik niet staan!
Da’s nou mijn ontspanning.* (druk op de ster voor de muziek)
 
* De tekst van het lied werd speciaal geschreven en gezongen tijdens uitreiking van de Toerisme Prijs van ’99 met als thema ‘Verleidelijke vakanties’ De Toerisme Prijs is een  landelijke prijs voor de toeristisch-recreatieve sector in Nederland. De Avontuurlijke Trektochten werd beloond met een eervolle vermelding.